VM

دهکده اندیشه‌ها
تعامل اندیشه‌ها، راهی مطمئن برای تغییر

AlirezaRahmani

@AlirezaRahmani

comment
bookmark
more-options
comment
bookmark
more-options

آینده‌ای که متاورس برای ما خواهد ساخت

اثر متاورس بر آينده بشر چیست؟ چرا متاورس می‌تواند زندگی انسان‌ها را متحول کند؟ در این مقاله به چیستی متاورس، پروژه‌های مهم و اتفاقات آینده آن پرداخته‌ایم.

اثر متاورس بر زندگی انسان هزاره سوم چیست؟ متاورس یکی از آخرین پدیده‌های شگفت‌انگیز دنیای تکنولوژی است که روزبه‌روز وسیع‌تر می‌شود. حالا شرکت‌ها و افراد زیادی به دنبال ساخت دنیای مجازی جدیدی هستند. گویا یک مهاجرت بزرگ در حال وقوع است.

 

تاثیرات فناوری متاورس بر آینده انسان‌ها

متاورس چیست؟

اگر ۱۰ سال پیش از شما می‌پرسیدند مقصد آینده بشر کجاست، احتمالا از جزایر دورافتاده، کره مریخ یا یک موقعیت جغرافیایی و خاص نام می‌بردید. حالا به نظر می‌رسد یک دنیای مجازی همه رقیبان را شکست داده است و به مقصد آینده بشر تبدیل شده است. شاید زمانی که زاکربرگ در سال ۲۰۲۱ نام فیس‌بوک را به متا تغییر داد، یکی از بزرگترین ماجراهای قرن جدید آغاز شد. 

مفهوم متاورس (Metaverse) اولین بار در سال ۱۹۸۲ توسط نیل استفنسون (Neal Stephenson) معرفی شد. او در رمان سایبرپانک (Cyberpunk) دنیایی خیالی و مجازی را توصیف کرد که انسان را قادر به سفری هیجان‌انگیز می‌کند. 

از نظر متیو بال (Matthew Ball)، مدیرعامل شرکت اپیلیون (Epyllion) متاورس شبکه‌ای با مقیاس وسیع و قابل تعامل با جهان فیزیکی است که با استفاده از فضایی سه‌بعدی می‌تواند تجربه‌های جدید، نامحدود و شگفت‌انگیزی را به انسان‌ها هدیه دهد. افراد در متاورس می‌توانند دوستان جدیدی پیدا کنند، تعاملات بین‌المللی داشته باشند و هویت مستقل و جدیدی برای خود بسازند؛ هویتی که شاید روزی از آن چه که تا پیش از این بوده‌اند، اهمیت بیشتری پیدا کند. 

اثر متاورس بر زندگی انسان‌ها در سال‌های آینده

متاورس از تکنولوژی‌های پیشرفته‌ای مثل واقعیت مجازی (VR)، واقعیت افزوده (AR)، هوش مصنوعی (AI)، اینترنت اشیا (IoT)، بلاکچین (BlockChain)، پردازش ابری (Cloud computing) و رایانش مرزی (Edge Computing) استفاده می‌کند تا جهانی نو برای ما بسازد.

سراب متاورس یا آینده‌ای روشن؟

در ژوئن ۲۰۲۲ شرکت تحقیقاتی Verified Market Research اعلام کرد ارزش بازار متاورس در سال ۲۰۳۰ به ۸۲۴.۵ میلیارد دلار خواهد رسید؛ یعنی رشدی ۳۰ برابری نسبت به ارزش ۲۷ میلیارد دلاری سال ۲۰۲۰. گزارش موسسه Citi GPS  نیز نشان می‌دهد متاورس تا چند سال آینده ۵ میلیارد کاربر خواهد داشت. با این حال منتقدان زیادی مثل تیم کوک (Tim Cook)، مدیرعامل اپل، معتقدند متاورس نوعی فناوری‌زدگی ایجاد خواهد کرد. 

تا به امروز متاورس وارد صنایع مختلفی شده است. صنعت پزشکی جزو پیشگامان این عرصه است. در تحقیقات شرکت Accenture حدود ۸۰ درصد از متخصصان پزشکی و بهداشت معتقد بودند اثر متاورس بر این صنعت مثبت و سازنده خواهد بود. از آزمایشگاه‌های مجازی گرفته تا عمل‌های جراحی از راه دور، همگی بخشی از دستاوردهای قطعی و احتمالی توسعه متاورس برای صنعت پزشکی و بهداشت هستند. 

توسعه متاورس در صنعت پزشکی و بهداشت

از دیگر قابلیت‌های جذاب متاورس می‌توان به پیشرفت در حوزه خرید دیجیتال اشاره کرد. با متاورس به جای آن که چند عکس ساده و تبلیغاتی از محصولات مشاهده کنید، می‌توانید وارد یک مرکز خرید یا فروشگاه مجازی شوید و حتی لباس‌ها را بپوشید. اگر هم به تفریحات و سرگرمی‌ها علاقه دارید، باید بدانید متاورس پتانسیل بسیار زیادی در این حوزه دارد. در حال حاضر بازی‌های زیادی در بستر متاورس توسعه یافته‌اند. بسیاری از این بازی‌ها با کمک رمزارزها و بلاکچین، شانس کسب درآمد را هم به کاربران ارائه می‌کنند.

پروژه‌های متعددی در حوزه امور مالی و بانکی، کارهای روزمره و خدمات توسعه کسب‌وکار نیز در بستر متاورس طراحی شده یا توسعه یافته‌اند. به نظر می‌رسد امکانات و قابلیت‌های این جهان غیرواقعی در حال پیشی گرفتن از دنیای فعلی ماست. 

نقش‌آفرینی کمپانی‌های بزرگ در متاورس

توسعه پروژه متاورس آدیداس و ایجاد فروشگاه مجازی

آدیداس

اثر متاورس بر زندگی مردم هر روز بیشتر می‌شود. شرکت‌های بزرگی وارد این دنیای پرهیجان شده‌اند و مشتریان و شرکای خود را نیز به حضور در متاورس ترغیب می‌کنند. برای مثال کمپانی مشهور آدیداس ادعا می‌کند اولین فروشگاه پوشاک دیجیتال سه‌بعدی در جهان را توسعه داده است. 

بایننس

بایننس (Binance) نیز که به عنوان بزرگترین صرافی ارز دیجیتال در جهان شناخته می‌شود از ترکیب NFT‌ها و متاورس بازاری جدید برای علاقه‌مندان به دنیای اقتصاد دیجیتال به راه انداخته است. 

آمازون

آمازون، غول دنیای فروش اینترنتی، یکی از شرکت‌های پیشرو در حوزه استفاده از فناوری‌های جدید است. پس از تجارب نسبتا موفق در پروژه‌های Amazon Sumerian و Amazon Lumberyard، حالا این شرکت آمریکایی به دنبال ارائه سرویسی بر پایه متاورس و فناوری کلود است. جالب است بدانید شرکت اپل هم وارد دنیای متاورس شده است. کاربران اپل می‌توانند با استفاده از فناوری ARKit، دنیای جدید خود را در بستر متاورس راه‌اندازی کنند.

حضور شرکت‌های بزرگ مثل آمازون در دنیای متاورس

گوگل

مگر می‌شود بحث فناوری و دنیای مجازی باشد و اسمی از گوگل نبرد. گوگل می‌خواهد با استفاده از ابزارها و پلتفرم‌هایی مثل گوگل ارث  و یوتیوب، بستری جدید در متاورس ایجاد کند تا کاربران آواتار و جهان شخصی خود را بسازند و با استفاده از فناوری واقعیت مجازی، در محیطی سه بعدی زندگی دیجیتال خود را آغاز کنند. 

دیگر شرکت‌ها

مایکروسافت، سونی، نایک، انویدیا و ... از دیگر شرکت‌های بزرگ و مشهوری هستند که پروژه‌های متاورس خود را راه‌اندازی یا طراحی کرده‌اند. در حال حاضر نیز پروژه‌هایی مثل دسنترالند (Decentraland)، سندباکس (Sandbox) و اکسی اینفینیتی (Axie Infinity) نیز از ترکیب صنعت بلاکچین و رمزارزها با فناوری متاورس به وجود آمده‌اند که گردش مالی بسیار بالایی دارند. 

بهترین پروژه‌های متاورس و بازی‌های رمزارزی در سال ۲۰۲۲

برای مثال ارزش بازار دسنترالند بیش از ۴ میلیارد دلار است و حجم روزانه معاملات این پروژه پرطرفدار به بیش از ۱ میلیارد دلار رسیده است. گرچه بازار رمزارزها هنوز بسیار جوان و پرنوسان است اما به نظر می‌رسد ترکیب ارز دیجیتال و متاورس صنعتی عظیم و پرمخاطب را به وجود آورده است. 

اثر متاورس بر آینده ما

تاثیر متاورس بر صنعت آموزش، خدمات و کسب‌وکارها

برای پیش‌بینی اثر متاورس کافی است به ۲۰ یا ۳۰ سال پیش برگردیم. زمانی که شرکت‌های بزرگ به دنبال استفاده از اینترنت برای توسعه کسب‌وکار خود بودند و مردم به آرامی و با سردرگمی وارد فضای وب می‌شدند. امروزه استفاده از خدمات اینترنتی یک اتفاق عادی، رایج و البته ضروری برای زندگی روزمره است. حالا که شرکت‌های بزرگ به دنبال توسعه متاورس هستند، می‌توان نتیجه گرفت به‌زودی شاهد حضور بیشتر مردم در این دنیای دیجیتال و البته کاربردی‌تر شدن آن خواهیم بود. 

شاید متاورس هنوز جنبه سرگرمی و ماجراجویی داشته باشد اما ابرکمپانی‌ها و مجموعه‌های بزرگ به خوبی می‌دانند این بستر چه قابلیت‌هایی برای بهبود کیفیت زندگی و افزایش رفاه و آسایش مردم خواهد داشت.

بدیهی است که مانند سایر تکنولوژی‌ها، متاورس نیز آثار سو و مشکلاتی ایجاد خواهد کرد. باید به خاطر داشته باشیم این فناوری نوظهور هنوز راه درازی در پیش دارد. به نظر می‌رسد در سال‌های آینده، متاورس با استفاده از فناوری‌هایی مثل هوش‌مصنوعی، فرصت‌های شغلی و درآمدی متعددی ایجاد کند و البته باعث از بین رفتن مشاغل زیادی شود. برای مثال این فناوری می‌تواند جایگزین قدرتمند برای فروشگاه‌های فیزیکی، مراکز خدمات درمانی و مشاوره‌ای، آموزشگاه‌ها، ادارات، اتاق جلسات، شرکت‌ها و سایر مراکز تجمع افراد باشد. حال اگر هوش مصنوعی هم به پیشرفتش ادامه دهد (که صد البته همین‌طور خواهد بود) به‌زودی شاهد از بین رفتن مشاغلی زیادی خواهیم بود. 

متاورس جایگزین مشاغل و مراکز خدماتی مختلف

سخن پایانی

در حال حاضر متاورس بستری برای سرگرمی مردم و البته سرمایه‌گذاری شجاعان است. در سال‌های گذشته افراد زیادی به کمک صنعت‌ها و بازارهایی مثل بلاکچین و رمزارزها سرمایه خود را چند برابر کرده‌اند. البته که افرادی هم خسارت سنگینی متحمل شده‌اند. کسی نمی‌داند سرمایه‌گذاری در این بستر دیجیتال چه سرنوشتی دارد اما شاید برای همه واضح باشد که متاورس بخش مهمی از زندگی همه ما را در آینده تشکیل خواهد داد. 

 

منابع:

https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2023/02/27/how-the-metaverse-can-radically-change-our-lives/?sh=1cc9bc923f96

https://metav.rs/blog/5-most-promising-metaverse-projects-2022/

https://arzdigital.com/metaverse-explained-what-is-metaverse/

https://beincrypto.com/learn/top-companies-building-metaverse/

https://finance.yahoo.com/news/12-biggest-metaverse-companies-world-180533266.html

comment
bookmark
|

نظر یا دیدگاه خود را، راجع به این نوشته در این محل درج نمایید.