هر تبلیغ اپل (Apple) حاوی یک درس مهم است!
اپل از معدود شرکتهایی است که توانسته به سادگی و با رعایت اصول تبلیغات، گامی بزرگ در جهانی شدن نام این برند برداشته و سبب ایجاد تحولات بزرگ در دنیای فناوری گردد.
دنیای تبلیغات خلاقانه شرکت اپل
امروز قصد داریم برخی از تبلیغات خلاقانه و منحصر به فردی که برند اپل برای محصولات و خدمات خود طراحی و اجرا نموده است را بررسی و تحلیل نماییم. این تبلیغات با استفاده از رویکردهای نوآورانه و بهرهمندی از هنر تبلیغاتی، احساسات مخاطبان را درگیر نموده و این برند را متمایز مینماید.
ویژگیهای خاص به کار رفته در تبلیغات اپل باعث شده است که این برند به عنوان مرجعی برای نشان دادن روشهای نوآورانه در تبلیغات شناخته شود. آشنایی با این ویژگیها همچون یک درس به ما کمک میکند تا در برنامههای تبلیغاتی خود خلاقانهتر عمل نموده و در ذهن مشتریان خود جایگاه ویژهای بدست آوریم.
درس اول: حتی اگر در حال شکسته شدن هستی، پیروزی آینده را نوید بده
کمپین «دیوانهترین آدم» در سال ۱۹۹۷ از جمله تبلیغات برجسته و تأثیرگذار است. این تبلیغ اپل با حضور استیو جابز، مؤسس شرکت و در قالب یک فیلم ۹۰ ثانیهای ساخته شد. این کمپین نجاتدهنده شرکت اپل بود چرا که در آن زمان، استیو جابز بعد از سالها دوباره به شرکت بازگشته بود. البته شرکتی که حتی به اندازه حقوق ۳ ماه آینده کارکنانش نقدینگی نداشت. در این وضعیت و زمانی که حتی محصول جدیدی برای معرفی نداشتند باید با یک تبلیغ، مردم را راضی به خرید محصولات قبلی میکردند.
امید بخشی از اصول تبلیغات
«دیوانهترین آدم» به عنوان یک تبلیغ نمادین در تاریخ بازاریابی جهان شناخته میشود. ابتدا استیو جابز بر روی صحنه میآید و میگوید: «دیوانهترین آدمی هستم که میشناسید، اما گاهی دیوانهها کارهایی میکنند که انتظار ندارید».
سپس تصاویر متفاوتی از شخصیتهای مطرح مانند مارتین لوترکینگ و ماهاتما گاندی را نشان میدهد و میگوید این افراد که به نظر دیوانه میآمدند موفق شدهاند تا با هنجارشکنیها، سبب پیشرفت بشریت شوند و در نهایت میگوید: «این دیوانه قصد دارد در ۱۰ سال آینده اتفاقات جدیدی را در دنیای تکنولوژی رقم بزند.»
اتفاقی نو در راه است
در این تبلیغ خلاقانه علاوه بر اظهارات شگفتانگیز که بیانگر اتفاقی بزرگ در آینده است، از نام افرادی برای تبلیغات اپل استفاده شده است که به خاطر نبوغ و موفقیت خود، مشهور هستند نه به خاطر زیبایی چهره و پول. به همین سادگی استیو جابز موفق شد تا طیف وسیعی از افراد را تحت تاثیر قرار دهد و آمار فروش خود را در آن سال بالا ببرد و شرکت اپل را از ورشکستگی حتمی نجات دهد.
درس دوم: من رقیب خود را میشناسم
کمپین تبلیغاتی Un-PC که در سال ۱۹۹۸ به وسیله شرکت اپل ایجاد شد، یکی از مشهورترین و پرطرفدارترین تبلیغات خلاقانه آن زمان بود. در نظر داشته باشید که پیشوند un در زبان انگلیسی برای منفی کردن کلمات استفاده میشود.
این تبلیغات اپل برای محصول ALL in One طراحی شده بود و تلاش میکرد تا با نمایش یک PC که سیمهای زیاد و دست وپاگیری از آن آویزان است، به ایرادات محصول شرکت رقیب (شرکت IBM) اشاره نماید و سپس از محصول جدید خود به نام ALL in One رونمایی میکند. میتوان گفت طراحی شگفتانگیز این کمپین، دنیای تبلیغات را از تکرار و تقلید نجات داد. همچنین با مقایسه میزان مصرف انرژی و برق این محصول به همراه کیفیتی بالا در مقایسه با دیگر کامپیوترهای قدیمی، تفاوت آن را به رخ رقیبان میکشد. با طرح کمپین Un-PC، اپل توانست علاوه بر تبلیغ خلاقانه محصول خود، صداقت و تفکر خارج از حد و مرز خود را نیز به نمایش بگذارد.
درس سوم: فکر همه چیز را کردهایم، با ما ترسی نداشته باشید
Y2K، از اختصار عبارت Year 2000 به وجود آمده است و به یک مشکل نرمافزاری اشاره دارد که در سال ۲۰۰۰، بسیاری از کامپیوترهای مطرح جهان را درگیر خود کرد. تا آن زمان سیستمهای کامپیوتری به گونهای برنامهریزی شده بودند که دو رقم آخر سال را در حافظه نگهداری میکردند. برای مثال در این روش، سال ۱۹۷۵ به صورت عدد ۷۵ در حافظه سیستم آدرسدهی میشد و در نهایت، آن داده به هنگام خواندن به صورت ۱۹۷۵ به کاربر نمایش داده میشد.
همین نکته سبب شد تا با شروع سال ۲۰۰۰ میلادی که عدد دهگان متفاوتی داشت. بسیاری از نرمافزارها که بر اساس این روش نوشته شده بودند دچار مشکل شوند و نگرانیهای بیشماری را برای کاربران رقم بزند. شرکت اپل از این موقعیت به عنوان یک برگ برنده تبلیغاتی استفاده نمود و عدم وجود این ایراد در سیستم MAC را به جهان اعلام نمود. این تبلیغ اپل با حضور بازیگر مشهور «David Warner» اجرا شد که با اقتدار قدرت شرکت را بیان میکرد. با این شعار که اپل از ابتدا به کوچکترین جزئیات فکر کرده است پس دیگر نگران آینده نباشید.
درس چهارم: شعار قابل درک برای همه
در سال ۲۰۰۱، اپل آیپاد خود را با شعار معروف «۱۰۰۰ آهنگ در جیب شما» معرفی کرد. این محصول به صورت بسیاری متفاوت از پلیرهایی که تا آن زمان وجود داشت، طراحی شده بود. آیپاد قابلیت ذخیره تا ۱۰۰۰ آهنگ را در یک دستگاه جیبی کوچک فراهم میکرد که حمل آن بسیار آسان بود. این شعار به عنوان یکی از جذابترین تبلیغات اپل شناخته میشود که توانست آیپاد را به لقب پرفروشترین دستگاه پخش موسیقی در تاریخ برساند. در واقع نمایش یک توانایی بسیار بزرگ در قالب یک جمله ساده و قابل فهم برای همگان از مهمترین اصول تبلیغات خلاقانه است.
درس پنجم: تفاوتها را احساس کنید
اپل در سال ۲۰۰۲، محصول جدید خود تحت عنوان لپ تاپ PowerBook را در دو نسخه کوچک ۱۲ اینچی و بزرگ ۱۷ اینچی معرفی کرد. شاید در نگاه اول، کسی متوجه تفاوت این دو لپتاپ نبود، پس اپل تصمیم گرفت تا بار دیگر با تبلیغات خلاقانه خود، ابتدا نگاه بینندگان را جلب کرده و سپس بر تفاوتهای بین محصولات خود تمرکز کرده و ویژگیها، کارایی و مزایای هر یک را بیان نماید.
این تبلیغ اپل با همکاری یائومینگ یکی از ورزشکاران بسکتبالیست و بلند قامت چینی که با یک لپتاپ سایز کوچک، نمایش داده میشد و حضور ورن ترویر یک بازیگر کوتاه قامت آمریکایی همراه با یک لپ تاپ سایز بزرگ به تصویر کشیده شد. با بیان این شعار که محصولات ما برای همه اقشار و با هر نیازی قابل استفاده است.
سخن پایانی
اپل همچنان با قدرت در عرصه تبلیغات خلاقانه پیشتاز و پیشگام است و تاکنون بیش از ۴۰ تبلیغ اثرگذار به نمایش گذاشته است. در این مقاله با بررسی تعدادی از آنها سعی نمودیم تا باعث تلنگری کوچک در ذهن افراد فعال در حوزه تبلیغات و مارکتینگ شویم.
برگرفته از:
https://medium.com/the-mission/40-lessons-from-40-years-of-apple-ads-7a653e2738ab
نظر یا دیدگاه خود را، راجع به این نوشته در این محل درج نمایید.