نقد و برّرسی رمان «تصویر یک زن» اثر هنری جیمز
لایههای پنهان شخصیّتها و رفتارها
مقدمه
نقد و برّرسی رفتارها و شخصیّتهای داستان به ما در فهم دقیقتر و تجزیه و تحلیل آن اثر کمک میکند. در ابتدا باید گفت چنانچه شما علاقهمند به رمانهایی هستید که دارای فضایی عاشقانه و همچنین از ساختار و انسجام خوبی در میان آثار ادبی جهان برخوردار باشد پیشنهاد میکنیم این رمان را مطالعه کنید. این رمان به دلیل چالشهایی که بر سر راه شخصیّت اصلی داستان است و نیز گمان نادرست و شناخت ناقصی که او نسبت به اشخاص و گزینههای پیش رویاش دارد، جالب توجّه است؛ به همین دلیل این رمان برای افرادی که در زندگی با انتخابها و گزینههای گوناگون روبرو هستند راهگشا است؛ زیرا چشمهای خواننده را به واقعیّت و آنچه در پس پرده است میگشاید.
در این رمان با تعدّد شخصیّتها روبرو هستیم و تقریباً شخصیّتهای گوناگون با فضای ذهنی مختلف را در داستان میبینیم. شخصیّتهایی که دارای بعدهای مختلف فکری و روحی هستند که این ویژگی، جذّابیّت آن را دوچندان میکند. مقصود ما از این نوشته خلاصهی رمان نیست، بلکه این مقاله زمینهای را فراهم میسازد تا خواننده را با حال و هوای داستان آشنا کند و دوستداران این سبک را به سمت خواندن این اثر سوق دهد.
هنری جیمز آثار برجستهای دارد که در این میان «تصویر یک زن» که در بعضی ترجمهها از آن به عنوان «پرترهی یک زن» یاد شدهاست سهم بسزایی دارد.
نقد و برّرسی
در صدر شخصیّتهای حاضر در داستان، ایزابل آرچر را میبینیم که دختری کنجکاو، زیبا، در آستانهی ازدواج و دوستدار سفر و ماجراجویی است و همین ویژگی او نیز باعث رویاروییاش با اتّفاقات گوناگون میشود که در نهایت سرنوشت او را تغییر میدهد.
در این رمان با مسئلهی مهاجرت به کشور دیگر روبرو هستیم. این مهاجرت در ابتدا یک توفیق اجباری برای شخصیّت اصلی محسوب میشود که به پشتوانهی خالهی او صورت میپذیرد و نقطهی آغاز ماجراجوییهای ایزابل برای کشف ناشناختهها است، خالهای که به دلیل اختلاف نظر با پدر ایزابل، سالها به دیدارشان نیامدهاست و اکنون که پدر از دنیا رفته برای دیدن خواهرزادههایش آمده در حالیکه خواهر خود را نیز سالها پیش از دست دادهاست. این حضور و دیدار موجب تغییر در مسیر زندگی ایزابل آرچر که آخرین خواهر زادهی اوست میگردد و باعث به وجود آمدن شرایط و موقعیّتهای جدیدی در زندگیِ ایزابل میشود.
در کنار شخصیّت اصلی داستان شخصّیتهای برجستهی دیگری نیز حضور دارند. نکتهی حائز اهمّیّت این است که همیشه افراد رفتاری مشابه آنچه که درون آنهاست را نشان نمیدهند، بلکه در شرایط و موقعیّتهای گوناگون رفتار متفاوتی از خود بروز میدهند و ما به دلیل حفظ جذّابیّت داستان، از ذکر جزئیّات در اینباره اجتناب میکنیم.
آنچه در داستان کشش ایجاد میکند یکنواخت نبودن سیر آن است و همین مسئله میتواند دلیلی برای طولانی بودن این رمان باشد، امّا طولانی بودن این رمان اطنابگونه نیست و هنری جیمز با مهارت تمام زمانی که احساس میکند ممکن است خواننده دچار یکنواختی شود، شخصیّت جدیدی به داستان اضافه میکند و یا اینکه فضای داستان را به گونهای عوض میکند که همچنان برای خواننده جذّاب باشد مانند ورود «مادام مرل» به داستان و شخصیّت پیچیدهی او که از مهمترین بخشهای کتاب به شمار میآید. در رمان «تصویر یک زن» نُه شخصیّت دارای اهمّیّت ویژهای هستند و هر کدام سهمی در داستان دارند، اگرچه به دو گروه متفاوت شخصیّتهای ایستا و پویا تقسیم میشوند، برای توضیح بیشتر، شخصیّتهای ایستا شخصیّتهایی هستند که تقریباً ثابتاند و در روند داستان تغییری نمیکنند و غالباً نقشهای فرعی را به عهده دارند در گروه دیگر، شخصیّتهایی هستند که شرایط گوناگون و متغیّری را ایجاد و تجربه میکنند که شخصیّتهای پویا نامیده میشوند و نقشهای اصلی را بر عهده دارند. باید دانست حضور هرکدام از این دو گروه در داستان کلیدی و تأثیرگذار است و میتوان گفت با طیفهای گوناگون شخصیّت و رفتار در این رمان روبرو هستیم.
اندکی دِرنگ:
اگرچه به طور کلّی در باب رضایتمندی از خواندن یک اثر، تقریباً همه چیز به سلیقهی خواننده در انتخاب ژانر و موضوع و همچنین قلم نویسنده برمیگردد، امّا این صبر و حوصلهی خواننده در هنگام خواندن رمانهای طولانی است که آن اثر را دلچسب میکند و به همین دلیل پیشنهاد میکنیم این رمان جذّاب را از روی بیحوصلگی نخوانید. ممکن است با دیدن حجم رمان که دو جلدی است متعجّب شوید! امّا بدانید یک نویسندهی توانا، خوب میداند که چگونه شما را غافلگیر کند. یکی دیگر از حسنهای این کتاب پیشگفتار آنست، که در واقع یک فضاسازی و زمینهای برای شروع رمان محسوب میشود و همچنین جمعبندی و نقد آموزندهای است که در پایان آورده شدهاست و راجع به شخصیّتهای داستان و بررسی رفتارهای آنان میباشد.
نظر یا دیدگاه خود را، راجع به این نوشته در این محل درج نمایید.