VM

دهکده اندیشه‌ها
تعامل اندیشه‌ها، راهی مطمئن برای تغییر

azadehabbasi

@azadehabbasi

ماموریتم نویسندگی است و تلاشم آگاهسازی و ارایه اطلاعات مفید بر پایه تجربیات کاری و پتانسیل هایم. در اینجا،به دنبال نگارش متون جذاب و کاربردی در حوزه کارآفرینی . . .

comment
bookmark
more-options
comment
bookmark
more-options

کارآفرینان از قاب آزمون‌های شخصیت‌شناسی

نگاهی به آزمون‌های شخصیت‌شناسی متداول برای سنجش سطح کارآفرینی

آزمون‌های شخصیت‌شناسی یکی از جذاب‌ترین موارد برای بررسی تناسب کار محول شده به فرد بر اساس شخصیت او به حساب می‌آیند. داشتن اطلاعات کافی از تیپ شخصیتی به شما کمک می‌کند تا دلیل نوع تفکر و نحوه عمل خود را بهتر درک کنید. به عبارتی این موضوع مسیر شغلی و تصمیم‌های تجاری شما را هدایت می‌کند، به‌خصوص اگر تصمیم‌گیرنده اصلی در کسب و کارتان باشید. اما در بین آزمون‌های شخصیت‌شناسی که بسیاری از سازمان‌ها برای جذب افراد مختلف انجام می‌دهند، سه آزمون تا حد بسیار زیادی می‌تواند در شناسایی شخصیت کارآفرینانه فرد کمک کند. انجام این آزمون‌ها برای افرادی که به‌دنبال راه‌اندازی کسب و کار شخصی خود هستند، با مشخص کردن نقاط قوت و ضعف وی در اتخاذ تصمیم مناسب برای کم‌رنگ‌تر کردن ضعف‌ها و توسعه و رشد شخصی بسیار مؤثرند. این موضوع نشان می‌دهد که تنها داشتن یک ایده برای موفقیت در کارآفرینی کافی نیست و شما بیش از همه نیاز به توسعه شخصیت کارآفرینی در خود دارید. نگاهی می‌اندازیم به سه آزمون استاندارد و معتبر شخصیت‌شناسی که انجام آن‌ها برای افراد علاقمند به کارآفرینی توصیه می‌شود.

آزمون های شخصیت شناسی تناسب شغل با شخصیت فرد

1-آزمون مایرز-بریگز (MBTI)

آزمون مایرز-بریگز یا MBTI یکی از شناخته‌شده‌ترین آزمون‌های شخصیتی است که در بسیاری از سازمان‌ها برای شناخت روحیات افراد  استفاده می‌شود. این آزمون 16 تیپ شخصیتی را پوشش می‌دهد و  بر اساس امتیازدهی به سؤالات پاسخ داده شده، در انتها به هر فرد یک کد 4 حرفی اختصاص می‌یابد. این کدها به شرح زیر هستند:

  • برونگرایی یا درونگرایی به ترتیب با کدهای E و I
  • حسی یا شهودی به ترتیب با کدهای S یا N
  • متفکر یا احساسی به ترتیب با کدهای T یا F
  • قضاوت گر یا منعطف به ترتیب با کدهای J یا P

تیپ شخصیتی غالب کارآفرینان موفق

طبق مطالعات انجام شده در سراسر جهان بر اساس آزمون MBTI، موفق‌ترین کارآفرینان دارای یکی از 5 تیپ‌ شخصیتی ENTP، ESTJ، ENTJ، INTJ، ISTJ هستند.  آنچه در نگاه اول مشخص است،  در همه کارآفرینان کد شخصیتی T یا متفکر وجود دارد؛ ویژگی که برای کسب و کار بسیار سودمند است. متفکران بیشتر تمایل دارند که بر اساس شواهد تصمیم بگیرند و توانایی بیشتری در حل مسائل دارند. نکته دیگر اینکه در 60 درصد کارآفرینان موفق، ویژگی برونگرایی (کد E) دیده می‌شود، هر چند شاخص درون‌گرایی هم در فاصله چندانی با آن قرار ندارد.  از طرف دیگر در بیشتر این تیپ‌های شخصیتی پیروی از شهود (کد N) دیده می‌شود؛ یعنی اکثر کارآفرینان افرادی ریسک‌پذیر هستند. بررسی بیشتر تیپ‌های شخصیتی کارآفرینان، کنترل‌گری و در اولویت قرار ندادن احساسات در امور روزمره‌شان را نشان می‌دهد. نگاهی خلاصه به انواع این تیپ‌های شخصیتی در کارآفرینان نکات جالبی را مشخص می‌کند.

 

کارآفرینENTP

این تیپ را کارآفرینان مخترع هم می‌نامند و شعار اصلی آن‌ها " من می‌توانم هر کاری را انجام دهم" است. شاید کلیشه‌ای‌ترین تیپ شخصیتی کارآفرینان موفق، تیپ ENTP است؛ فردی عاشق رهبری و  علاقمند به در کانون توجه بودن. این کارآفرینان، عاشق به چالش کشیدن قدرت خود هستند و نوآوری و ارائه محصولات جدید جزء جدایی‌ناپذیر شخصیت آن‌هاست. افرادی با ایده‌های نو بسیار که برای به واقعیت تبدیل کردن آن‌ها بسیار عجول هستند.

  • نقاط قوت: دید وسیع، انگیزه، اعتماد به نفس
  • چالش‌ها: مشکل در تفسیر احساسات، ریسک پذیری غیر قابل کنترل
  • افراد مشهور این دسته: والت دیزنی، نیکولا تسلا
  • واقعیت جالب: تعداد کارآفرینان مرد با تیپ ENTP دو برابر بیشتر از زنان است.

 

کارآفرین ESTJ

 لقب رهبر موفق و منظم، برازنده این دسته است. یکی از سازمان یافته‌ترین تیپ‌های شخصیتی که بر اساس حقایق، جزئیات و منطق تصمیم می‌گیرند.  آن‌ها کارآفرینانی هستند که می‌توانند نظم را از درون هرج و مرج بیرون بکشند. این دسته استعداد شگفت‌انگیزی در انجام کارهای ذهنی دارند. 

  • نقاط قوت: نظم، سازمان‌دهی
  • چالش‌ها: مشکل در ابراز احساسات
  • افراد مشهور در این دسته: اندرو جکسون (هفتمین رییس جمهور آمریکا)،  ایوانکا ترامپ
  • واقعیت جالب: این دسته بیشتر از سایر تیپ‌های شخصیتی، رفتار رقابتی، شتاب‌زدگی و انجام سریع کارها را از خود نشان می‌دهند.

 

کارآفرین ENTJ

این دسته، رهبران تأثیرگذاری هستند و نادرترین تیپ شخصیتی در میان انواع کارآفرینان به حساب می‌آیند. آن‌ها در مواجهه با موانع و مشکلات، گزینه‌های بسیار زیادی را روی میز دارند و به‌طور مؤثر سازمان را در بحران‌ها هدایت می‌کنند. انگیزه جاه‌طلبی و موفقیت در کارآفرین ENTJ بسیار بالا بوده و از قدرت تحلیل زیادی برخوردار است. 

  • نقاط قوت: پر انرژی، خوش‌بین، سازگار
  • چالش‌ها: رفتار قلدرمآبانه، غرور و خودخواهی
  • افراد مشهور در این دسته: دیوید لترمن (کمدین و مجری تلویزیونی)، کوئنتین تارانتینو (بازیگر و کارگردان آمریکایی)
  • نکته جالب توجه: این افراد تنها 2 درصد از جمعیت افراد کارآفرین را تشکیل می‌دهند.

 

کارآفرین INTJ

کارآفرینان INTJ دارای قوه تخیل بالا، قاطع و کنجکاو هستند و ترجیح می‌دهند که در ابتدا کارهای کوچک را شروع کنند. آن‌ها قبل از توسعه هر کاری تمایل دارند موفقیت خود را ثابت کنند.

  • نقاط قوت: منطقی، مستقل
  • چالش‌ها: کمال‌گرایی، بدبینی، قضاوت دیگران
  • افراد مشهور این دسته: ایلان ماسک، بیل گیتس، سر آیزاک نیوتن
  • نکته جالب توجه: این نوع تیپ شخصیتی معمولا در  افراد با حرفه‌های فنی، کامپیوتر و حقوق بیشتر دیده می‌شود.

 

کارآفرین ISTJ

یک کارآفرین عاشق نظم اجتماعی که استانداردهای بالایی را برای فعالیت‌های خود تعیین می‌کند. فردی با هوش بالا، سخت‌کوش و پیگیر که اغلب بیش از اندازه معمول برای انجام کار تلاش می‌کند.

  • نقاط قوت: عمل‌گرایی، جزئی‌نگر
  • چالش‌ها: بیش از حد جدی، سخت اعتماد کردن
  • افراد مشهور این دسته: وارن بافت، جورج دبلیو بوش
  • نکته جالب توجه: این  نوع تیپ شخصیتی در افراد با مشاغل بانکی، حسابداری، و خدمات مالی بیشتر دیده می‌شود.

آزمون mbti یک آزمون سنجش سطح کارآفرینانه

 

2- آزمون دیسک

دومین آزمون برای سنجش سطح کارآفرینی و یکی از قوی‌ترین آزمون‌های شخصیت‌شناسی که به شما کمک می‌کند از اولویت‌ها و انگیزه‌های خود آگاه شوید. خروجی آزمون دیسک ارایه ویژگی غالب شخصیتی از میان تیپ‌های سلطه‌گر (D)، تاثیرگذار (I)، باثبات (S) و وظیفه‌شناس (C) است. مطالعات نشان داده است که تقریباً همه کارآفرینان  یک D قوی دارند به این معنا که:

  • انگیزه برنده شدن، رقابت و موفقیت در آن‌ها قوی است.
  • پذیرش چالش، اقدام و دستیابی به نتایج فوری را در اولویت قرار می‌دهند.
  • با عباراتی مثل: رک و صریح، قوی، با اراده، مصمم و با اعتماد به نفس توصیف می‌شوند.
  • ممکن است در فعالیت‌ها بر خودشان متمرکز باشند و به دیگران کمتر توجه کنند.
  • ممکن است از اینکه آسیب‌پذیر دیده شده یا مورد سوء استفاده قرار گیرند، ترس داشته باشند. 
  • برای شایستگی، عمل‌گرایی، کسب نتایج ملموس و آزادی شخصی  ارزش قائل هستند.

 

عمده کارآفرینان در آزمون دیسک تیپ d بالاتری دارند

3-آزمون هوش هیجانی

هوش هیجانی توانایی تشخیص، درک و مدیریت مؤثر احساسات در یک فرد است. مطالعات بسیار محققان نشان از تاثیر هوش هیجانی بالا برای موفقیت در کارآفرینی دارد. هر چند توانایی ذهنی، یعنی مهارت‌های شناختی لازم برای تفکر، استدلال و حل مسئله، هم از اهمیت بالایی برای موفقیت در محیط‌های کاری برخوردار است،  با این حال در مقایسه با هوش هیجانی در مرتبه پایین‌تری قرار دارد. به‌طور کلی کارآفرینان موفق الزاما باهوش‌ترین افراد نیستند، اما مهارت‌های اجتماعی عالی و توانایی مدیریت احساسات بسیار بالایی، در مشکلاتی که در یک سرمایه‌گذاری به وجود می‌آید، از خود نشان می‌دهند. 

در مطالعه انجام شده بین حدود 65 هزار کارآفرین در آمریکا مشخص شد که عامل هوش هیجانی 89 درصد از متغیر موفقیت کارآفرینی را به خود اختصاص می‌دهد، در حالی‌که توانایی ذهنی بالا یا همان هوش شناختی تنها 11 درصد در موفقیت کارآفرینان مؤثر است. افراد دارای هوش هیجانی بالا در ایجاد روابط مثبت با دیگران بهتر عمل می‌کنند و همچنین در مواجهه با استرس، انعطاف‌پذیرتر و خودانگیخته‌تر هستند. واقعیت این است که کارآفرینی یک موقعیت منحصر به فرد است و کسانی در آن موفق‌تر هستند که بتوانند احساسات خود را به‌طور موثرتری مدیریت کنند و تاثیرگذاری بالاتری بر دیگران داشته باشند. 

در آزمون سنجش هوش هیجانی، 5 توانمندی مختلف به شرح زیر مورد سنجش قرار می‌گیرد:

  • قابلیت مدیریت تغییر، سازگاری
  • قابلیت شناسایی احساسات شخصی و بیان آن‌ها
  • قابلیت درک احساسات دیگران و تعامل مناسب با افراد بر این مبنا
  • قابلیت مدیریت و کنترل احساسات
  • قابلیت ایجاد تاثیرات مثبت برای افزایش انگیزه شخصی در فعالیت‌ها 

نتایج آزمون نیز شخصیت فرد را در مواردی مثل هوش فردی، هوش بین فردی، توان سازگاری، کنترل استرس و خلق عمومی نشان می‌دهد.

 

هوش هیجانی بالا عامل اصلی در کارآفرینان موفق است

 

 

و ضرورتی که نیاز به توجه ویژه دارد... 

وب‌سایت‌های معتبر بسیاری وجود دارند که شما می‌توانید این آزمون‌ها را به‌صورت آنلاین انجام داده و از نظرات تخصصی افراد در تحلیل شخصیت کارآفرینانه خود استفاده کنید. توجه داشته باشید که صرفا انجام یک آزمون، تحلیل مناسبی از شخصیت کارآفرینانه فرد در اختیار قرار نمی‌دهد و معمولاً روانشناسان فعال در این حوزه توصیه به انجام ترکیبی آزمون‌های مختلف دارند و با در نظر گرفتن نتایج چندین آزمون به ارائه نظرات تخصصی و ارائه مشاوره لازم اقدام می‌کنند.

آزمون‌هایی که در این مقاله معرفی شد، منتخب موارد بر حسب تجربیات نویسنده و مطالعات انجام شده بود و امکان دارد صاحب‌نظران، آزمون‌های دیگری را نیز به این لیست اضافه کنند. با این حال آنچه ضروری به نظر می‌رسد، توجه بیشتر افراد علاقه‌مند به کارآفرینی و آن‌ها که در ابتدای راه‌اندازی کسب و کار شخصی خود قرار دارند به این موضوع است. خوشبختانه امروزه آزمون‌های شخصیت‌شناسی به‌خصوص در تیم‌سازی توسط بنیان‌گذاران استارت‌آپ‌ها بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین پیشنهاد می‌شود که افراد علاقه‌مند به کارآفرینی استفاده از آزمون‌های سطح‌سنجی شخصیت کارآفرینانه را که می‌توانند پایه اصلی توسعه فردی آن‌ها به حساب آیند مورد توجه قرار دهند تا بتوانند با توسعه فردی خود بر این اساس، به بالاترین سطح موفقیت در کسب و کار شخصی خود دست پیدا کنند.

 

 

منابع:

https://www.hubgets.com/blog/5-most-successful-types-of-entrepreneurs-personality-testing

https://seniorexecutive.com/the-top-5-personality-tests-in-business-which-one-should-your-company-use

https://nethunt.com/blog/mbti-personalities

https://www.thryv.com/blog/5-personality-types-business-owners

https://davidcummings.org/2011/01/16/disc-profile-of-entrepreneurs

https://www.psypost.org/2021/08/emotional-intelligence-is-more-important-for-being-a-successful-entrepreneur-than-mental-ability-meta-analysis-finds-61716

comment
bookmark
|

نظر یا دیدگاه خود را، راجع به این نوشته در این محل درج نمایید.