VM

دهکده اندیشه‌ها
تعامل اندیشه‌ها، راهی مطمئن برای تغییر

m_amini

@m_amini

comment
bookmark
more-options
comment
bookmark
more-options

رسیدن به موفقیت از روش فردی

نگاهی به کتاب اسب سیاه

اگر احساس می‌کنید راه‌های موفقیت برای شما مناسب نیست، اگر نمی‌خواهید از مسیرهای تکراری و از پیش مشخص شده بروید، اگر موفقیت‌های استاندارد را دوست ندارید و شما را به وجد نمی‌آورد، اگر از دید همه شما موفق هستید ولی احساس رضایت نمی‎‌کنید، شاید شما یک اسب سیاه هستید.

عکس جلد و پشت جلد کتاب اسب سیاه

همین چند روز پیش داشتم به دوستی فکر می‎‌کردم که بعد از سال‎‌ها کار در زمینه‏‌ی آموزش و مدیریت یک مؤسسه‎‌ی آموزشی تحصیلی، تصمیم گرفت کارش را رها کند و وارد عالم یوگا شود. مدتی مربی یوگا شد و بعد از چند سال، به سفر رو آورد و حالا تورهایی تجربه‎‎‎‎‌گرا می‎‌برد و انسان‎‌ها را در لذت سفر و یوگا شریک می‎‌کند. شاید روزی که کارش را رها می‎‌کرد، همه با او مخالف بودند و این کار را دور از عقل می‎‌دیدند. حتماً حرف‎‌های دلسردکننده شنیده و همه منتظر شکست و پشیمانی‎‌اش بودند اما حالا او در سن چهل‌سالگی در مسیری حرکت می‎‌کند که منحصر به خودش است و چنان از کارش لذت می‏‌برد که می‎‌توان موفقیت و کامیابی را با هم در او دید.

در دنیایی که زندگی می‌کنیم؛ پول و شهرت و پست و مقام و مدرک تحصیلی و... به عنوان موفقیت قلمداد می‎‌شوند و مسیر دستیابی به این اهداف از پیش مشخص شده‌است. برای موفقیت و رسیدن به هر هدفی شما باید درس بخوانید، یک کار خوب پیدا کنید، سخت تلاش کنید و پایبند به مسیر همیشگی باشید تا به موفقیت و کامیابی برسید. شما محکوم هستید به این‏که الگوهای موفقیت جامعه و دنیا را در نظر بگیرید و مسیر آنها را بروید تا به پیروزی و موفقیت در کار خود برسید. اگر هم به موفقیت نرسیدید حتماً جایی خطایی کرده‌‏اید یا آن‎‌‌‌طور که باید تلاش نکرده‌اید. می‏‌خواهید ستاره‌شناس شوید؟ درس بخوانید، جایی استخدام شوید، سخت تلاش کنید و... . دوست دارید یک خیاط حرفه‎‌ای باشید؟ درس بخوانید، جایی استخدام شوید، سخت تلاش کنید و... . خوب به یاد دارم وقتی در نوجوانی تصمیم گرفتم وارد کار سینما و تئاتر شوم، همه گفتند: «مهندسی بخوان و در کنارش هنر را ادامه بده.» جمله‌‏ای کلیشه‌ای که مسیر زندگی آدم‌های بسیاری را در کشور ما تغییر داده‌‏است. من یک جایی به این راه موفقیت پشت کردم و تلاش کردم مسیر مخصوص به خودم را بسازم اما افراد زیادی بخاطر فشار جامعه به راهی که مختص آنها نیست ادامه می‏‌دهند و تمام زندگی را در جستجوی لذت و کامیابی هستند. دنیای مدرن برای موفقیت همین یک استاندارد را دارد اما واقعیت این است که بسیاری از افراد برای این مسیر مناسب نیستند و اگر قرار باشد همه از یک مسیر تکراری بروند چیز جدیدی خلق نخواهد شد. اگرچه جامعه مسیر استاندارد را از دوران کودکی در مدارس آموزش می‎‌دهد و به افرادی که این مسیر را در پیش می‌گیرند، پاداش و ارزش می‎‌دهد اما با خواندن کتاب اسب سیاه می‏‌فهمیم که لازم نیست حتماً در همین مسیر پیش برویم چون شاید ما یک اسب سیاه هستیم و نمی‎‌دانیم.

جلد کتاب اسب سیاه با تصویری از یک اسب در حال پرش

اسب سیاه یعنی کسی که روی آن شرط بسته نمی‌شود و کسی به موفقیت و پیروزی او امید ندارد ولی یک پیروزی پیش‌بینی نشده را رقم می‎‌زند. «تاد رز» و «اگی اگاس» در کتاب اسب سیاه با آوردن مثال‌های بسیاری از افراد موفق در زمینه‏‌ی شغلی خود، سعی می‌کنند مسیری جدید از موفقیت را به افراد معرفی کنند؛ مسیری که ساخته‎‌ی هر فرد است و برای رسیدن به موفقیت و کامیابی و لذت به نقطهٔ پایان نگاه نمی‌کند. معمولاً این سؤال پرسیده می‌شود که بهترین راه برای موفقیت چیست در حالی‎‌که باید به این سؤال برسیم که بهترین راه من برای رسیدن به موفقیت چیست؟ اسب‌های سیاه بهترین مسیر موفقیت شخصی را پیدا می‎‌کنند. شاید برای همین است که وقتی برنامه‌‏هایی با حضور هنرمندان و ورزشکاران و افراد سرشناس (برنامه‎‌هایی مثل دورهمی و خندوانه و...) را می‌بینیم از حرف‎‎‌های آنها لذت می‌بریم؛ چون آنها از مسیر فردی خود می‎‌گویند. حتی شکست‎‌ها و پیروزی‎‌های آنها خاص و منحصر به فرد است. 

اسب‎‌های سیاه چند ویژگی بارز و مشخص دارند که به آنها در ساختن مسیر شخصی کمک می‎‌کند. آنها خرده‌انگیزه‌های خود را می‌شناسند. اسب‌های سیاه به دنبال انگیزه‌های همگانی مثل پول و رقابت و شهرت نیستند بلکه آنها انگیزه‌های شخصی خود را مشخص می‎‌کنند؛ انگیزه‎‌هایی که شاید در نظر بسیاری از افراد مهم نباشد ولی این‌ها خواسته‌های راستین و دل مشغولی‌های واقعی آنان است. متأسفانه در جامعه‎‌ی ما و حتی در سایر کشورها، پول و شهرت انگیزه‎‌ی همه شده‎‌است ولی در نهایت افراد با کسب آن هم، به رضایت نمی‎‌رسند. معمولاً انتخاب‌ها برای افراد توسط استانداردها اتفاق می‌افتد و ما معمولاً از بین گزینه‎‌ها یکی را انتخاب می‎‌کنیم ولی اسب‌های سیاه انتخاب‌های شخصی خود را می‌شناسند. استانداردهای کلی، استراتژی‎‌های از پیش تعیین شده و تکراری، مانند رشته‌‏ی تحصیلی، مسیر شغلی و غیره را به افراد دیکته می‎‌کنند اما اسب‌های سیاه می‌دانند که باید راهکار شخصی خود را بر اساس فردیت‌شان پیدا کنند. آنها با آزمون و خطا کردن به دنبال استراتژی‌های شخصی خود می‌گردند. آخرین تفاوت اسب‌های سیاه با دیگران این است که مقصد را فراموش می‌کنند. اگر در تفکر استاندارد دانستن و مشخص کردن مقصد بسیار بسیار مهم است در تفکر اسب سیاه، معمولاً مقصد خیلی مهم نیست و فقط بر اساس انگیزه‌ها و اهداف و وظایف کوتاه مدت عمل می‌کنند. در این رویکرد تغییر در زندگی مدنظر قرار گرفته می‌شود. پس نمی‌توان از کودکی از یک نفر پرسید که می‌خواهد در آینده چه کاره شود.

این کتاب اگرچه در دسته‌‏ی کتاب‎‌های موفقیت و خودیاری قرار می‎‌گیرد اما با همه‎‌ی کتاب‎‌های نوشته شده در این زمینه متفاوت است. اصل کتاب بر مبنای فردگرایی است و به همین دلیل سعی می‎‌کند به خواننده کمک کند تا راه موفقیت خود را پیدا کند. تاد رز و اگی اگاس برای تدوین روش شخص‌محور موفقیت، با افراد بسیاری مصاحبه کرده‌اند. کسانی که طبق استانداردهای دنیای امروز، شانس پیروزی و موفقیت نداشته‎‌اند اما خود را شناخته‌اند، مسیر را برای خود و متناسب با داشته‌ها و توانایی خود ساخته‌اند و نه تنها به هدف خودشان رسیده‌اند بلکه برای کامیابی و لذت منتظر موفقیت نشده‌اند. در این نوع از موفقیت، شما منتظر نمی‌مانید تا موفق شوید و سپس به کامیابی و لذت از زندگی برسید؛ بلکه برعکس، شما می‌توانید در هر لحظه از مسیر موفقیت، احساس کامیابی و رضایت از زندگی کنید زیرا چیزی که مناسب شما است را برای زندگی انتخاب کرده‎‌اید.

تصویر جلد انگلیسی کتاب در دستان یک خانم

 

درباره‎‌ی تاد رز و اگی اگاس؛ نویسندگان کتاب

لری تاد رز، استاد دانشگاه، نویسنده، کارآفرین و بنیان‌گذار مؤسسه‌ی Populace است. او در ۲۸ نوامبر سال ۱۹۷۴ متولد شده‌‎است و تخصصش روانشناسی رشد است. تألیفات بسیاری در زمینه‌ی روانشناسی عمومی و موفقیت فرد محور دارد که به زبان‌های مختلفی ترجمه شده‎‌اند. او کوشیده‎‌است نگاه افراد به موفقیت را عوض کند زیرا معتقد است آمازون و نت فیلیکس نیز شخصی‎‌سازی شده‎‌اند و متناسب با سلیقه و نظر افراد به آنها محصول یا فیلم معرفی می‌کند. یعنی تمام سایت‌‎ها و شبکه‌‎های اجتماعی و... برای جلب توجه و کسب رضایت بیشتر، فردیت انسان‏‌ها و تفاوت‌‏هایشان را لحاظ می‌کند اما نظام آموزشی هنوز راهی طولانی برای در نظر گرفتن تفاوت‏‌ها دارد. 

اگی اگاس متولد سال ۱۹۷۱، دیگر نویسنده‌ی کتاب است. او استاد دانشگاه و پژوهشگری برجسته در دانشگاه هاروارد بوده و در زمینه‌ی روانشناسی عمومی تألیفات موفقی داشته‌است. او سابقه‌ی حضور در برنامه‌های تلویزیونی را نیز در کارنامه‌ی خود دارد.

comment
bookmark
|

نظر یا دیدگاه خود را، راجع به این نوشته در این محل درج نمایید.