VM

دهکده اندیشه‌ها
تعامل اندیشه‌ها، راهی مطمئن برای تغییر

mreza55

@mreza55

دکترای روانشناسی و ارشد روزنامه نگاری دارم؛ اما این همه ماجرا نیست ! بیش از 25 سال است که در هر دوعرصه به صورت تجربی کار کرده ام و در تلاش بوده ام که از . . .

comment
bookmark
more-options
comment
bookmark
more-options

چیستی روان‌شناسی زرد و آسیب‌هایش

روانشناسی زرد چه تفاوت‌­هایی با روانشناسی علمی دارد و مضرات آن چیست؟

روانشناسی زرد مجموعه‌­ای از مفاهیم غیرعلمی، غیرمستند، بدون منبع، غیرمنطقی، غیرعقلانی اما فریبنده است که با فنون سخنوری و یا نویسندگی تلفیق شده و با هدف کسب سود و فروش محتوای آن تهیه می‌­شود.

روانشناسی زرد

 

احتمالاً شما هم مانند میلیون­‌ها نفر دیگر، کتاب­‌های پرفروش با عناوین فریبنده را خواند­اید؛ کتاب­‌هایی که وعده‌­های جذاب و آسان می‌­دهند و خواننده را به این باور می­‌رسانند که کاخ آرزوهایش به ساده‌­ترین شکل ممکن و در کوتاه‌­ترین زمان، برافراشته خواهد شد، حتی با نشستن و اندیشیدن!

یا ممکن است برخی سخنوران را در فضای مجازی یا در همایش‌­ها دنبال کرده باشید که با شور و هیجان حرف می­‌زنند، مثال‌­های عجیب و افسانه‌­ای می‌­آورند، به منابع موهوم استناد می‌کنند، مدام از موفقیت و پیشرفت و عشق و کامیابی می­‌گویند، «همه چیز» را ممکن می­‌پندارند، از عبارات و اصطلاحات خاص به‌­طور مدام و با لحن خاصی استفاده می­‌کنند، از تحقق قطعی هرمقدار ثروت و عشق با روش­‌های حیرت‌­انگیز سخن‌­ها می‌­سرایند و برای اثبات ادعاهای خود، داستان­هایی می­‌گویند که هرگز قابل راستی­‌آزمایی نیستند.

راز، جذب، قانون جذب، قانون توانگری، بیندیشید و ثروتمند شوید، از دولت عشق، تجسم خلاق، ۳ اثر از فلورانس اسکاول شین، غیرممکن ممکن است، موفقیت در ۳۰ روز و ده­‌ها عنوان مشابه دیگر، از جمله همین کتاب­‌ها هستند که در شمار کتاب‌­های روانشناسی زرد طبقه‌­بندی می‌­شوند. روانشناسی زرد یا شبه‌­روانشناسی یا روانشناسی قلابی یا روانشناسی­ کم­­‌مایه، عمدتاً در مقابل روانشناسی علمی قرار می­‌گیرد و به دلیل حجم بالای آسیب­‌هایش مورد توجه روانشناسان اصیل و آسیب­‌شناسان اجتماعی است.

 

 روانشناسی زرد یا روان«نشناسی» چیست؟

روانشناسی زرد مجموعه‌­ای از مفاهیم غیرعلمی، غیرمستند، بدون منبع، غیرمنطقی، غیرعقلانی اما فریبنده است که با فنون سخنوری و یا نویسندگی تلفیق شده و با هدف کسب سود و فروش محتوای آن تهیه می‌­شود. این نوع محتوا هیچ نسبتی با مفاهیم اساسی روانشناسی علمی ندارد و از مفاهیمی مانند ذهن، ضمیر ناخودآگاه، اضطراب، استرس، هیجان و خود کلمه روانشناسی عمدتاً به شکل غیرعلمی و عامیانه به کرات استفاده می­‌کند.

در روانشناسی زرد بارها و بارها از عبارات دوپهلو استفاده می­‌شود تا خواننده را به شدت تحت تأثیر قرار ­دهد؛ مانند شهود، نور، من درون، نیروی برتر، نیروی کیهانی، انرژی کیهانی، عشق جهانی، خدای درون، تجسم، تصویرسازی، قدرت عشق، قدرت جذب، مغناطیس و...

در روان‌«نشناسی» اغلب پیشنهاد راه‌حل‌های سریع برای مشکلات مهم و دشوار ارائه می‌شود. این روش‌ها به‌طور معمول از سوی پژوهش‌ها و جامعه علمی تأیید نمی‌شوند، اما افراد عادی را به سرعت ‌به سمت خود جلب می‌کنند و کسانی که به دنبال حال خوب فوری هستند، برای رسیدن به این هدف، از آن استقبال می‌کنند. بیهوده نیست که هدف‌گذاری روانشناسی زرد بر دو محور کلی پول و روابط قرار دارد؛ چرا که در بیشتر جوامع، این دو حوزه بیشترین طرفدار را دارد و افراد بسیاری از فقدان آن رنج می­‌برند. خیل عظیم کسانی که رویای کسب ثروت هنگفت یا روابط عاطفی را دارند، از مهم­ترین مشتریان روانشناسی زرد هستند.

در مقابل، علم روان‌شناسی تلاش می‌کند از طریق روش‌های علمی، رفتار و فرایندهای ذهنی انسان‌ را مطالعه کند و این دانش معتبر، برای مردم جذاب است چون کمک می‌کند آن‌ها جواب پرسش‌های ذهنی‌شان را پیدا کنند، اما روان‌شناسی زرد نسخهٔ کپی و غیراصیل آن است. نویسنده‌های کتاب‌های زرد روان‌شناسی، برخلاف نویسندگان کتاب‌های علمی، به طور معمول روان‌شناس نیستند، و شواهد تجربی از ادعاهای آنها حمایت نمی‌کند.

 

شبه‌روان‌شناسی عموماً آمیخته با دروغ، فریب و حتی آسیب­‌رسان است و ارائه‌دهندگانش بیشتر از آنکه دانشور باشند، سخنور یا مؤلف هستند. این کتاب­‌ها با اینکه مروج تفکرات اشتباه و خطرناکی هستند، متأسفانه به فروش‌­های بالا نیز می‌­رسند.

اگر برخی فقط ادعای کسب موفقیت در کوتاه‌­ترین زمان را مطرح می‌­کنند، برخی دیگر مدعی کسب همه چیز باهم، به یک‌باره و به شکلی معجزه‌­آسا هستند؛ پول، شغل، شهرت، رابطه، نویسندگی، هنر و...!

 

اما این نوع محتواها، علاوه بر همایش­‌های حضوری یا پادکست‌­ها، در فضای مجازی نیز به شدت رواج دارد و چه بسا افراد بیشتری را درگیر مضراتش می­‌کند.

در این فضا روان‌شناس­‌نماهای بسیاری حضور دارند که با اخذ مبالغ گزاف به ارائهٔ راهکارهایی می­‌پردازند که نه تنها مفید نیست بلکه ممکن است فرد را تا پایان عمر از هرچه روان‌شناسی، مشاوره و روان‌پزشکی بیزار کند.

فضای مجازی به دلیل اینکه قابلیت انتشار فوری و بی‌­ضابطه‌­ای دارد، به‌­سرعت محتوای غیرعلمی را بازنشر و مخاطبان بسیاری را درگیر می­‌کند. از طرفی تأثیرگذاری صوت و تصویر بسیار فراتر از متن و نوشتار است و مخاطبان بدون اطلاع از سوابق و زمینهٔ علمی گوینده، درگیر جذابیت صوتی-بصری آن می­‌شوند.

تقریباً تمام کسانی که مباحث روان نشناسی را ترویج می­‌کنند، برای جبران فقر علمی خود، از القابی چون مربی رشد فردی، سخنران انگیزشی، راهبر، منتور، مربی متافیزیک، مدیر موفقیت، راهنمای خودیابی و از این‌گونه جعل‌ها استفاده می­‌کنند.

برخی اما زبل­‌تر اند و دو خط جامعه‌شناسی، تاریخ و اندکی اقتصاد و مذهب را با هم در می­‌آمیزند و شنونده را مسحور «عمق» دانش خود می‌کنند! پدیده جدیدی هم در سال­‌های اخیر باب شده است که سخنرانان، به فریب بومی­‌سازی این مباحث، چندی از مطالب عرفانی، مذهبی و اشعار مولانا و حافظ را از حفظ می­‌کنند و با ارائهٔ آن­ها، سعی در القای این موضوع دارند که ما در فرهنگ خودمان «علم موفقیت» داریم و با استناد به مطالب بومی، می­‌توان یک شبه ره صد ساله را پیمود.

 

آسیب­‌های روانشناسی زرد

روانشناسی زرد آسیب های زیادی دارد

 

بخش مهمی از کتاب­های روان«نشناسی» در حوزهٔ موفقیت و انگیزشی منتشر می­‌شوند؛ در سخنرانی­‌ها یا محتواهای فضای مجازی نیز، بیشترین مطالب دربارهٔ ثروت، جذب همسر و حتی درمان بیماری­‌های صعب­‌العلاج هستند. اگر فقط یکبار پای صحبت این سخنرانان بنشینید، به شرطی که مسحور لحن و کلام و اداهای گوینده نشوید، حجم انبوهی از ادعاهای بی­‌اساس و استنادات غیرعلمی را تشخیص خواهید داد. از آنجا که این ادعاها در کتاب یا نوشتاری ثبت نمی‌­شود، نه قابلیت پیگیری دارد و نه می­‌توان به طرزی روشمند، پوچی آنها را مستند کرد.

 

بنابراین بی­‌دلیل نیست که بیشترین آسیب را کسانی متحمل می­‌شوند که درمان بیماری­‌های لاعلاج یا سخت­‌علاج خود را از این نوع محتواها انتظار دارند و پس از آشکار شدن پوچی آن ادعاها، به شدت دچار خسران می‌­شوند. در این حالت حتی ممکن است بیماری پیشرفت کرده و «زمان طلایی» اقدام پزشکی از دست رفته باشد. روشن است که بیمار علاوه بر رنج روانی، باید بار مالی مضاعفی را بردوش بکشد که «شاید» سطح بیماری را به اندازهٔ قبل بازگرداند و از نو روند درمان را آغاز کند.

در حوزه بیماری­‌های اعصاب و روان اما، ماجرا خطرناک­تر است؛ افرادی که به امید شفای زودهنگام از طریق روانشناسی زرد هستند، بعد از مدتی چنان سرخورده می­‌شوند که حتی ممکن است بیماری‌شان وخیم‌­تر شود؛ بخصوص که اکثر این روش­‌ها توصیه به قطع مصرف دارو می­‌کنند؛ چراکه در بیشتر بیماری­‌های روان، تأخیر در درمان، باعث ریشه­‌دارتر شدن و طبیعتاً زمانبر شدن درمان می­‌شوند. علاوه بر این، بسیاری از اختلالات روانشناختی در صورت عدم درمان، آسیب­‌های فردی، رابطه‌­ای، خانوادگی و شغلی به همراه دارند.

آسیبهای روانشناسی زرد برای بیماران روان بیشتر است

 

آسیب دیگر روان­«نشناسی»، ایجاد بدبینی طولانی‌­مدت نسبت به روانشناسی علمی و روانپزشکی است؛ به گونه‌­ای که افراد آسیب­‌دیده تا مدت‌­ها تصور می­‌کنند آنچه خوانده یا شنیده بودند، روانشناسی اصیل است و لابد همه‌­ی این دانش، آسیب‌­زا یا دروغ است. در موارد بسیاری مشاهده شده است که فرد بعد از ناامیدی و ویرانی سازه‌­های انگیزشی، در عمق افسردگی فرو می‌رود و چنان خود را تنها حس می‌­کند که گویی هرگز راه منطقی دیگری برای حل مشکلات وجود ندارد. در مواردی نیز مشاهده شده است که فرد به رفتارهای آسیب­‌زننده‌ای روی می‌آورد؛ چرا که تمام سرمایه مادی و معنوی خود را صرف روانشناسی زرد کرده بودند و شوک حاصل از بی­‌حاصلی آن را نمی‌­توانستند تحمل کنند.

 

روانشناسی زرد همچنین مضرات مالی زیادی دارد. همایش‌­ها و پادکست­‌های این حوزه، عمدتاً گران بوده و صاحبان آنها مبالغ گزافی را از افراد طلب می­‌کنند.

اما از این مهم‌­تر، اتلاف وقت و انرژی افرادی است که به سودای موفقیت و شهرت فوری هستند.

در مجموع شاید بیشترین وجه اشتراک روانشناسی زرد، قول برآوردن سریع همه خواسته‌­ها و حتی غیرممکن­‌هاست که در زرورقی از عبارات هیجانی و مثال­‌های تخیلی ارائه می­‌شوند و مخاطبی که به گوینده اعتماد کرده، تا مدت­ها وقت خود را صرف این وعده­‌ها می­‌کند و زمانی به خود می آید که می­‌بیند مهم­‌ترین سال­‌های عمر خود را تلف کرده است و بسیاری از فرصت‌های رشد را از دست داده است.

comment
bookmark
|

نظر یا دیدگاه خود را، راجع به این نوشته در این محل درج نمایید.