درسهای کارآفرینی که از پدر میآموزیم
مروری بر هر آنچه پدران در مسیر پرورش مهارت کسب و کار به فرزندان خود میآموزند
روز پدر جشنی برای گرامیداشت تاثیری است که این عزیزان در جامعه دارند. در این روز یادآوری میشود که پدران در کنار مادران نقش مهمی در فرزندپروری و بهخصوص رشد و پرورش مهارتهای مرتبط با کسب و کار دارند. کارآفرینان بسیاری در سراسر جهان هستند که پدرانشان را الگوهای اولیه خود برای موفقیت در کسب و کار قرار دادهاند. آنها به این موضوع باور دارند که نقش حمایتی و مراقبتی ایشان در آموزش مهارتهای فردی کسب و کار، تاثیر مهمی در شکلگیری پایههای استقلال درآمدی و حرکت آنها در مسیر کارآفرینی داشته است. این مقاله چکیدهای است از مهمترین درسهایی که کارآفرینان موفق از پدران خود آموختهاند.
1- پرورش رفتار "من میتوانم آنرا انجام دهم."
یکی از بهترین ویژگیهایی که پدران دارند این است که به فرزند اجازه تجربه و انجام همهچیز را میدهند. بهتر است این موضوع را با چند مثال بررسی کنیم. بسیاری از ما هنگام پرسش این موضوع که "این کلمه چه معنایی دارد" ، با این پاسخ مواجه شدهایم که "آنرا در فرهنگ لغت جستجو کن!" یا وقتی مشغول یادگیری نوشتن بودیم، توصیه پدر سیاه کردن چندین دفتر برای نوشتن کلمات بود. بله... او با این کار، ضمن توسعه مهارت اعتماد به نفس، نحوه مقابله با چالشها از طریق اتکا به خود را به ما آموخته است. گوشزد کردن این عبارت که "تو میتوانی این کار را انجام دهی؛ حتی بدون من!" ؛ موضوعی است که در مسیر کارآفرینی نقشی اساسی را ایفا میکند.
2- شکست را در آغوش بگیر
هیچکس کامل نیست و همه ما از اشتباهات و شکستهای خود در زندگی درس میگیریم. حتما شما هم به این موضوع برخوردهاید که پدرتان در زندگی همواره در حال تلاش است، دیدگاه مثبتی دارد و مهم نیست که چه روزهای سختی را میگذراند. او در هر حال بهعنوان پدر، ضمن ایفای نقش مراقبتی و حمایتی برای فرزندان، لحظهای از تلاش برای مقابله با تلخیها و شکستهای زندگی دست بر نمیدارد. هر چند کلیشهای اما بارها شنیدهایم که "شکست یک پله موفقیت است" و این یکی از بزرگترین درسهای کارآفرینی است که از پدران خود میآموزیم. یاد میگیریم که شکستها بخشی از زندگی هستند و باید آنها را در آغوش بگیریم و بدون از دست دادن انگیزهمان، صرفا در مسیر زندگی رو به جلو حرکت کنیم.
3- همواره در خدمت تیم باشید
هیچچیز مثل دستیابی به اهداف فردی تعیین شده، مهم نیست. اما اگر کمی زاویه دید خود را تغییر دهیم، مشاهده میکنیم که در زندگی اجتماعی، شادی و آموختههای واقعی از کار تیمی حاصل میشود. هیچکس در کسب و کار خود بدون داشتن یک تیم موفق نیست، حال میخواهد یک ورزشکار باشد یا یک رییسجمهور.
اما در طول زندگی از کودکی تا بزرگسالی از پدران خود میآموزیم که داشتن افرادی مانند مادر یا دوستان نزدیک که الهامبخش هستند و به زندگیتان ارزش میبخشند، دلیل اصلی موفقیت و شادی است. پدران، خانواده خود را در کنارشان دارند و همراه آنها به رشد و توسعه زندگیشان میپردازند. درست همانند آن کاری که هر کارآفرین نیاز دارد در کسب و کار خود انجام دهد. توجه به کار تیمی و تیمسازی از طریق افرادی همسو و همراستا با خود.
4- همیشه موفقیت را تصور کنید
زندگی فراز و نشیبهای خاص خود را دارد. برخی روزها شاد و برخی روزها غمانگیز است. پدران همیشه به ما آموختهاند که حتی در روزهای نه چندان شاد هم، دست از حرکت به سمت رویاهای خود برنداریم. در هر زمان و مکانی بهدنبال موفقیت باشیم تا بیانگیزه نشویم. این مهم است که گرفتار شکستهای کوتاهمدت نشویم، زیرا لحظات ناخوشایند زندگی فقط برای مدت کوتاهی باقی هستند. پس همیشه بر روی تصویر موفقیت تمرکز کنید و با اشتیاق به سمت آن گام بردارید.
5- مهربان بودن را تمرین کنید
شفقت و همدلی دو نکتهای هستند که پدران همیشه به فرزندانشان تاکید میکنند. مواردی که بهخصوص وقتی در نقطه اوج زندگی خود هستیم باید به یاد داشته باشیم. حتما شما هم رفتار محبتآمیز پدر با مادرتان و سایر افراد خانواده را دیدهاید. اصلا تا به حال فکر کردهاید اگر این رفتارهای همدلانه و سرشار از مهربانی وجود نداشته باشد، مفهوم خانواده از بین میرود؟ پدران با نحوه رفتار خود این موضوع را بارها به ما گوشزد کردهاند و جالب اینجاست که مهربانی و همدلی یکی از اصول همکاری موفق در مسیر کارآفرینی است. کارآفرینان موفق با الهام از چنین رفتاری، این موضوع را در زندگی کاری خود در نظر میگیرند که همواره نسبت به افرادی که در تیمشان همراه هستند، مهربان و پر از همدلی باشند.
6- ترس را کنار بگذارید
پدر در ذهن فرزندش همیشه یک قهرمان است، قهرمانی که مشکلات زندگی را بدون ترس و در آرامش با در نظر گرفتن بهترین راهحل پشت سر میگذارد. یک کارآفرین نیز باید بداند که همه چیز آسان نیست و لازم است در موقعیتهای استرسزای کسب و کار درست مانند پدرش، یک رویکرد راهحل محور را پیش گرفته و چالش پیش رویش را بدون ترس طی کند. راستی، کدام کارآفرین موفق را میشناسید که توانسته باشد با ترس از چالشهای کسب و کار حرکت رو به رشد داشته باشد؟
7- تمرکز همه چیز است
دنیای امروز پر از مسائل گوناگون است که میتواند تمرکز ما بر روی هدف اصلی زندگیمان را کم کند. پدران همیشه به ما یاد دادهاند که تمرکز تنها زمانی اتفاق میافتد که به یک گزینه، "بله" بگوییم و مابقی گزینههای مازاد را از دایره دیدمان خارج کنیم. اگر به این شکل عمل کنیم و بکوشیم که در دنیای پر از آشفتگی تنها بر روی یک موضوع متمرکز شده و اهداف خود را بر آن اساس تنظیم کنیم، متوجه میشویم که هیچ چیز در این دنیا دست نیافتنی نیست.
8- وقتی یادگیری متوقف شود، رشد متوقف میشود
همیشه یک مهارت جدید وجود دارد که باید آنها را آموخت، عاملی که باعث سازگاری ما با چالشهای دنیای نوین کسب و کار است. دنیای پر شتابی که در صورت همگام نشدن با آن، در بازار رقابت متوقف خواهیم شد. کارآفرینان موفق طوری رفتار نمیکنند که انگار همه چیز را میدانند، بلکه این را درک کردهاند که برای موفقیت باید پیوسته آموخت. دانش، بهوفور در دسترس است و تنها کاری که فقط باید بیاموزید این است که مشخص کنید کجای این اقیانوس دانش ایستادهاید. در طول زندگی نیز پدران همواره به دنبال رشد و پرورش فرزندان خود در جهت یادگیری دانش جدید هستند. کلاسهای متعدد که بسته به علاقهمندی فرزند و البته همراهی پدر ثبتنام میشویم، به امید اینکه روزی با تعیین جهتگیری خود در این میان به فردی تاثیرگذار و چه بسا کارآفرین تبدیل شویم.
و کلام آخر؛ پدر روزت مبارک...
چه در حال حاضر کارآفرین باشید یا بهعنوان کارمند مشغول کار، حتما شما هم درسهایی را از پدرانتان در مسیر شغلی خود آموختهاید. افرادی بسیاری در سراسر جهان وجود دارند که این عزیران الگوی آنها برای راهاندازی یک کسب و کار بودهاند. اگر شما هم جزئی از این دسته کارآفرینان هستید، در این روز به پدرتان بگویید که چه اندازه دوستش دارید. از او برای پرورش دادن شما بهعنوان یک رهبر ریسکپذیر و با اعتماد به نفس و ایفای نقش حمایتی، زمانی که به او نیاز داشتید، تشکر کنید. به او این فرصت را بدهید که در این روز احساس غرور خاصی کند؛ هر چند این تبریک و تشکر نباید تنها مختص به یک روز باشد.
خوشحال میشوم که اگر شما هم در مسیر کارآفرین شدن و یا حتی در مسیر شغلی که قرار دارید، نکتهای از پدر خود آموختهاید، در بخش نظرات در میان بگذارید.
مراجع:
*این مقاله چکیدهای از تجربیات نویسنده و سایر کارآفرینان بر اساس مراجع زیر است:
نظر یا دیدگاه خود را، راجع به این نوشته در این محل درج نمایید.